Κάλεσμα σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας

Κάλεσμα Συμμετοχής Ορειβατικών, Πεζοπορικών και Φυσιολατρικών Συλλόγων στο Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας,την Παρασκευή 25 Αυγούστου στις 19:30 στην Πλατεία Συντάγματος.
 
Τις κρίσιμες αυτές στιγμές που βλέπουμε σε όλη τη χώρα, για ακόμη μια φορά να χάνονται ζωές, να καταστρέφονται περιουσίες και να δέχεται ανεπανόρθωτα πλήγματα ο φυσικός πλούτος της χώρας μας, το τοπίο, η χλωρίδα και η πανίδα, εμείς οι ορειβάτες, πεζοπόροι, περιπατητές και αναρριχητές δεν μπορούμε να σωπάσουμε !
Τις τραγικές αυτές στιγμές που η Πάρνηθά μας κατακλύζεται από καταστροφικές φλόγες και τσακίζονται οι αναμνήσεις μας, τα πρώτα βήματά μας σε μονοπάτι, οι πρώτες γρατζουνιές μας στον βράχο εμείς οι ορειβατικοί, πεζοπορικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι της Αττικής δεν πρέπει να σωπάσουμε !

Τις τελευταίες ώρες και μέρες ένα σημαντικό τμήμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας έγινε στάχτη. Ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς συνεχίζεται στο κεντρικό τμήμα του βουνού και μέσα στον Εθνικό Δρυμό ενώ η πυρκαγιά ξεκίνησε στο δυτικό. Είναι μία καταστροφή που έρχεται να προστεθεί σε αυτές του 2007, του 2021 και άλλες. Έχουν καεί τεράστια τμήματα του δάσους που ήταν μέχρι τώρα αλώβητα. Τα νέα καμένα συναντάνε τα παλιά.
Οι φλόγες έχουν αγκαλιάσει αναρριχητικά πεδία, πεζοπορικές διαδρομές και κορυφές που τις έχουμε περπατήσει με τους συλλόγους μας, που κάναμε τα πρώτα μας βήματα στην επαφή μας και τη γνωριμία μας με το βουνό. Όχι οποιοδήποτε βουνό αλλά την Πάρνηθά μας, που τόσα χρόνια προσφέρει ανάσα σε χιλιάδες κατοίκους της Αττικής, ως ο πιο σημαντικός ορεινός όγκος και πνεύμονας πρασίνου στο λεκανοπέδιο.
Αυτό είναι το τραγικό αποτέλεσμα της ανυπαρξίας ουσιαστικών και απαραίτητων μέτρων πρόληψης, σχεδίων δασοπυρόσβεσης, επαρκούς στελέχωσης της πυροσβεστικής και των δασικών υπηρεσιών, αντιπυρικών ζωνών, δασικών καθαρισμών και τόσα ακόμα που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν γίνει από χρόνια ! Είναι τεράστιες οι ευθύνες !
Γνωρίζουμε καλά πως πέρα από τη στάχτη, υπάρχει και η μάχη που δίνεται και πως δεκάδες μέλη ορειβατικών και πεζοπορικών συλλόγων κάνουν ότι μπορούν για να συνδράμουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών, να βοηθήσουν συνανθρώπους και κατοίκους των περιοχών, να σώσουν κατοικίδια, οικόσιτα και άγρια ζώα.
Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μπορούμε και πρέπει για να προστατευτεί ο φυσικός πλούτος της Πάρνηθας, της Αττικής και όλης της χώρας, αλλά και οι κόποι οικογενειών και ανθρώπων.
Δηλώνουμε πως δε θα σωπάσουμε και απαιτούμε ΤΩΡΑ να διατεθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασωθεί ότι έχει παραμείνει στην Πάρνηθα αλλά και γενικότερα για την πρόληψη, τη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση.

Ενώνουμε τη φωνή μας με το κάλεσμα φορέων και σωματείων και καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Παρασκευή 25 Αυγούστου στις 19:30 στην Πλατεία Συντάγματος (ραντεβού 19:15, Όθωνος και Βασ. Αμαλίας).