Κανείς δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα την φιλοσοφία του συνδέσμου μας από τους ανθρώπους που τον ίδρυσαν ή βρίσκονταν κοντά στα πρώτα βήματα του. Ακολουθεί ένα άρθρο-ντοκουμέντο το οποίο είχε δημοσιευτεί τον Οκτώβρη 1959 στο πρώτο τεύχος του περιοδικού που εξέδιδε ο ΣΕΟ με το όνομα «ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ». Στόχος μας μέχρι και σήμερα είναι να ακολουθούμε όσο πιο πίστα γίνεται το όραμα των ανθρώπων που δημιούργησαν με τόσο μεράκι και προσπάθεια την παρέα του ΣΕΟ.

Τι είναι ο ΣΕΟ; Ποιος είναι ο σκοπός του ;

Ο ΣΕΟ είναι ένας σύνδεσμος που αποτελείται κυρίως από ορειβάτες και διοικείται από ορειβάτες με σκοπό και δραστηριότητα καθαρά ορειβατικούς. — Διευκρινίζουμε και πάλι ότι με την λέξη ορειβασία εννοούμε την ανάβαση κορυφών από διαδρομές που εμφανίζουν τεχνικές δυσκολίες, που απαιτούν δηλαδή αναρρίχηση σε βράχο, πάγο ή χιόνι και όχι την ορεινή πεζοπορία (προς την οποία και προς τους συλλόγους που ασχολούνται με αυτήν έχουμε ιδιαίτερη εκτίμηση και συμπάθεια.– Στην Ελλάδα δεν υπήρχε μέχρι στιγμής σύλλογος με τέτοια χαρακτηριστικά, σύλλογος καθαρά ορειβατικός και βάσιμα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι όχι μονό στην δράση του αλλά και χάρη στην μορφή του ο ΣΕΟ γεμίζει ένα κενό που υπήρχε στην χώρα μας. (Στην διαμόρφωση αυτην του ΣΕΟ δεν λείπουν τα υποδείγματα: το Osterreichische Alpenklub, οι «σκίουροι» της Κορτίνα, ο «Androsace» της Γενεύης, το αγγλικό Alpine Climbing Group, το Νορβηγικό Norsk Tindeklub, το πολωνικό GHM, το Group Pyreneiste de Haute montagne κτλ).

Ο ΣΕΟ αποτελείται κυρίως από ορειβάτες και είμαστε εξάλλου ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί οι καλύτεροι Έλληνες ορειβάτες είναι μέλη του Συνδέσμου μας. Ελπίζουμε δε πως δεν θα αργήσει η μέρα που όλα ανεξαιρέτως τα τακτικά μέλη μας θα είναι όντως ορειβάτες. Η συνεχής μεταμόρφωση και ορειβατική ενεργοποίηση του έμψυχου υλικού του συνδέσμου μας πλησιάζει προς το στάδιο αυτό και ταυτόχρονα θα μας επιτρέψει και επιβάλει την σχετική οργανική προσαρμογή προς την διαμορφούμενη πραγματικότητα

Αυτή η συνεχώς επιτεινόμενη ορειβατικοποίηση της βάσης του συνδέσμου μας, μας ικανοποιεί επειδή ξέρουμε πως ένα περιβάλλον καθαρά ορειβατικό είναι ιδιαίτερα πρόσφορο για να αναπτυχθεί η τεχνική στάθμη των ορειβατών και απολύτως αναγκαίο για να ανθίσει η ιδιότυπη ορειβατική ψυχολογία και πιο γενικά όλος ο πνευματικός πλούτος της ορειβασίας.

Όλα τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου μας είναι ορειβάτες. Όλοι κάνουν αναβάσεις χειμερινών βουνών ή αναρριχήσεις βράχου.

Έτσι είναι δυνατό στην διοίκηση του συνδέσμου μας να αισθάνεται και να σκέπτεται ορειβατικά, να εκφράζει την ορειβασία. Εξάλλου η ορειβασία περικλείει ένα ελάχιστο αναπόφευκτων κινδύνων και πιστεύουμε πως η διοίκηση του συνδέσμου μας δεν θα είχε το ηθικό δικαίωμα να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ορειβασίας, αν δεν έπαιρνε πρώτη αυτή το μέρος που της αναλογεί των κόπων και του κινδύνου.

Μοναδικός σκοπός μας είναι η ορειβασία δηλαδή η πραγματοποίηση αναβάσεων. Εμείς, σύνδεσμος αποτελούμενος και διοικούμενος από ορειβάτες δεν είναι δυνατόν να διακηρύσσουμε πως υπάρχει ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην ορειβασία και άλλες άσχετες προς αυτή εκδηλώσεις όπως η αγωνιστική χιονοδρομία, ο ορεινός τουρισμός, ή διάφορες επιστημονικοφιλολογικές προσπάθειες. Κάθε άλλη τυχών δραστηριότητα του συνδέσμου μας πέρα από την πραγματοποίηση αναβάσεων δεν είναι απλά «μέσο προς σκοπό», απλές διευκολύνσεις που παρέχονται στα μέλη μας για να πραγματοποιούν τις αναβάσεις που επιθυμούν ή απλά δευτερεύοντα αντανακλαστικά αποτελέσματα της επίτευξης και ποιοτικής βελτίωσης της ορειβατικής δραστηριότητας μας.

Έστω και αν αυτός ο προγραμματισμός, αυτές οι αξιώσεις και προοπτικές πρόκειται να έχουν σαν αποτέλεσμα την αργή αριθμητική αύξηση των μελών μας, ο σύνδεσμος μας δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον δύσκολο και σωστό δρόμο που ολόσωμος ακολουθεί. Πάντα αρνηθήκαμε να θυσιάσουμε την καθαρότητα της ορειβατικής δραστηριότητας μας προς τις καθημερινές αναγκαιότητες και πειρασμούς. Ελπίζουμε δε πως η αφοσίωση των μελών μας στον ΣΕΟ και το ορειβατικό ιδανικό που εκφράζει και καλλιεργεί, θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε στον δρόμο αυτό.

Οκτώβριος 1959

Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΟ
Η Συντακτική επιτροπή