2ήμερο οδοιπορικό στην Γκιώνα

H Γκιώνα, αγαπημένος προορισμός ορειβατών και αναρριχητών, έχει μπει στο στόχαστρο προς εκμετάλλευση εδώ και δεκαετίες όπως και πολλά άλλα παρθένα βουνα στην Ελλάδα, από εταιρείες μεταλλείων, κυρίως εξόρυξης βωξίτη. Σήμερα, στο ήδη λεηλατημένο βουνό, και με την κάλυψη των νέων αντιπεριβαλλοντικών νόμων επιχειρούν να επεκταθούν και να στήσουν νέα εργοτάξια και στα εναπομείναντα ανέγγιχτα κομμάτια του βουνού όπως η Βαθειά Λάκκα, το Λαζόρεμα, Μπότσικα κτλ.
Στο διήμερο πεζοπορικό μας θα περάσουμε από τα μέρη που απειλούνται έχοντας την ευκαιρία να θαυμάσουμε από τα πιο όμορφα και επιβλητικά τοπία της νότιας Ελλάδας. Σε πείσμα λοιπόν των καιρών της ανεξέλεγκτης λεηλασίας του φυσικού πλούτου από το ίδιο το κράτος και τους μεγαλοεργολάβους, συνεχίζουμε και ανεβαίνουμε στα βουνά που αγαπάμε σε μια σχέση αδερφοσύνης και σεβασμού προς την φύση και στεκόμαστε ενάντια σέ όσους την διεκδικούν για την πλήρη καταστροφή της προς όφελος τους.
 
2 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΓΚΙΩΝΑ
 
Μια διαφορετική πορεία από τις συνηθισμένες, στο βουνό που έχει φιλοξενήσει από τις πιο σημαντικές στιγμές του ελληνικού αλπινισμού, την Γκιώνα, η παρέα του ΣΕΟ Αθηνών διοργανώνει μια διήμερη διάσχιση με αφετηρία το φαράγγι της Ρεκκα προς το χωριό της Στρόμης.
 
Σάββατο 12/11
Σημείο συνάντησης είναι η Βινιανη όπου είναι η είσοδος στο φαράγγι και θα κινηθούμε μέσα στην κοίτη του πάνω σε κροκάλες με κατεύθυνση την καρδιά του ορεινού συμπλέγματος κάτω από το Τραγονορος. Το φαράγγι της Ρεκκας στα ανατολικά και αυτό του Λαζορέματος δυτικά, είναι ένα από τα δυο ρέματα της Γκιώνας που δημιουργούν ένα αποστραγγιστικό σύστημα από τις γύρω πλαγιές ενώ το νερό και τα φερτά υλικά καρστικοποιουν τα ασβεστολιθικά πετρώματα και διαμορφώνουν το μικροκλίμα.
Μετά από περίπου 3 ώρες στο φαραγγι θα ανηφορίσουμε από τον χαρακτηριστικό ώμο και θα κινηθούμε ΒΔ προς την λάκκα καρβουνη όπου θα διανυκτερεύσουμε στο καταφύγιο του ΠΟΑ. Εκεί υπάρχει η δυνατότητα να μαγειρέψουμε είτε κάτι συλλογικά ή ο καθένας/καθεμία να φροντίσει ξεχωριστά για το φαγητό του/της.
 
Κυριακή 13/11
Την δεύτερη μέρα αφού πάρουμε το πρωινό μας στο πρώτο φως θα συνεχίσουμε πια σε αλπικό πεδίο με στόχο το διάσελο ανάμεσα σε Πυραμίδα και Πλατυβουνα. Θα περάσουμε από το λειβάδι της βαθειάς Λάκκας χωρίς να ενοχλήσουμε τα άλογα της, θα διασχίσουμε τον Μποτσικα και στο ισωμα πριν τον Πύργο θα κατηφορίσουμε προς την Σπηλιά του Μαγιερ και τέλος στην Στρόμη. Εκει θα μας περιμένει το βανάκι που θα επιστρέψει τους οδηγούς στα αυτοκίνητα για να ακολουθήσει ορειβατικό φαγοπότι πριν την επιστροφή μας στην Αθήνα.
 
Κόστος: To κόστος συμμετοχής είναι 20 ευρώ το οποίο περιλαμβάνει την διαμονή στο καταφύγιο και τα έξοδα από τα 2 βανάκια που θα μας περιμένουν στην Στρόμη για την μεταφορά των οδηγών στα αμάξια και των υπολοίπων στο καταφυγίο Οίτη.

Συμμετοχές: Παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα εδω https://forms.gle/Md1H4Rdcu1ByHKRCA. (Είναι απαραίτητο ώστε να έχουμε μια εικόνα για τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων)

Συνάντηση ενημέρωσης: Πέμπτη 9/11, στις 20.00 στα γραφεία του ΣΕΟ, επιβεβαίωση συμμετοχής και ενημέρωση για το 2ήμερο.